Správca zálohovania zväčšil skladové kapacity v Kočovciach

27.10.2023 Nové Mesto nad Váhom

Bratislava 26. októbra (TASR) - Správca zálohového systému zväčšil skladové kapacity v triediacom centre v Kočovciach. Priestory sa rozšírili o približne 4000 štvorcových metrov. Vďaka tomu sa zefektívni pohyb materiálu smerom z medziskladov do triediaceho centra a to zároveň naplní funkciu ďalšieho medziskladu. TASR o tom informovala marketingová manažérka správcu Monika Farka.

Vyzbierané obaly prepraví správca cez medzisklady do triediaceho centra, kde je kapacita spracovania 29.000 ton plastových a 9000 ton kovových obalov za rok. "Vďaka kombinácii medziskladov a strategicky zvoleného miesta pre triediace centrum sa dosahuje optimalizácia prepravných trás a zabezpečuje sa tak flexibilný, efektívny a ekologický prevoz vyzbieraných zálohovaných obalov z odberných miest," povedal riaditeľ logistiky Správcu zálohového systému Ján Franek.

Tento krok podľa neho prinesie úsporu takmer 55.000 kilometrov a tiež redukciu produkovaných emisií. Franek podotkol, že väčšia kapacita skladu pomôže správcovi lepšie zvládať hlavne sezónne obdobie, pretože dokáže absorbovať zvýšený objem materiálu.

Zväčšenie skladovacích kapacít je jedným z mnohých krokov, ktoré správca plánuje v rámci zefektívnenia svojich procesov. "Otvorenie nového skladu v rámci triediaceho centra nám umožnilo zefektívniť materiálový tok vo výrobe a flexibilne reagovať na zvýšené objemy vyzbieraných obalov," uviedol prevádzkový riaditeľ Správcu zálohového systému František Mažerik.

V tomto roku sa vyzbieralo viac ako 900 miliónov zálohovaných obalov. Od spustenia zálohovania na Slovensku sa vrátilo do systému už viac ako 1,7 miliardy fliaš a plechoviek. Cieľom zálohového systému je, aby sa vracalo 90 percent a viac nápojových obalov do roku 2025. Miera návratnosti vychádzajúca z dát za tento rok presahuje túto úroveň.
 

Vyberte región